Concrete
Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp. Als je bezig bent met het verduurzamen van je huis dan heb je er vast al eens van gehoord. Deze warmtepomp is bij uitstek een manier om de kosten van je woning (gasverbruik) te drukken. Ook bij Rutten Loodgieters krijgen we steeds meer aanvragen voor het installeren van deze pompen. Wat is het precies? En waarom zou je er een moeten aanschaffen? Dat lees je hieronder.

Artikelen over de werking, subsidieregeling en de kosten van hybride warmtepompen

Wat is precies een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een pomp die werkt op energie en elektriciteit. Daarom is het een duurzame pomp. Hij onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt die warmte om het huis te verwarmen. Zo’n warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een cv-ketel. Alleen als het buiten erg koud is of als het huis snel verwarmd moet worden, wordt de cv-ketel ingeschakeld. Hierdoor wordt veel minder energie verbruikt. Volgens onderzoeken kan dit jaarlijks een besparing van zo’n 60 procent op je energierekening opleveren!

Techniek Nederland

Een hybride warmtepomp bestaat uit vier onderdelen

 1. Binnenunit
 2. Buitenunit
 3. (Bestaande) Centrale verwarmingsketel
 4. Thermostaat
waterpomp uitleg

Waarom een hybride warmtepomp kopen?

Er zijn talloze redenen om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Daarbij zijn er overigens ook dingen om rekening mee te houden. Hieronder een kort overzicht van de voordelen en de kanttekeningen.

Voordelen hybride warmtepomp

 • Hybride warmtepompen verbruiken zo’n 60 procent minder gas.
 • De overheid verstrekt subsidie voor de aanschaf van deze apparaten via de ISDE regeling.
 • De energierekening kan flink omlaag met jaarlijks een gemiddelde besparing tussen de €200 tot €600 euro volgens de consumentenbond.
 • Met de huidige energieprijzen verdient een warmtepomp zichzelf terug bij een energieverbruik vanaf 1500m3 gas per jaar. Hoe meer verbruik, hoe meer de besparing!

Kanttekeningen

 • De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de €5.000 en €8.000 euro. Hier gaat de subsidie nog van af en dit is inclusief installatie door onze erkende installateurs. Nu de gasprijzen zo snel stijgen, is de terugverdientijd vaak zelfs nog korter.
 • De hybride warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen.
 • Er moet genoeg ruimte zijn naast de CV-ketel om de unit te plaatsen.

Subsidie regeling (ISDE)

ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie. Per 1-1-2022 is deze subsidieregeling voor (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd zijn. Kortom: Je kunt dus subsidie krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp die je door Rutten Loodgieters laat installeren. Je vraagt de subsidie eenvoudig aan op www.rvo.nl. Daar vind je ook een handig stappenplan.

 • De warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd door een instantie.
 • De pomp staat in een huis in Nederland waarvan jij eigenaar bent.
 • De warmtepomp is al betaald. Je hebt een factuur en betalingsbewijs ontvangen met jouw naam erop.
 • De subsidie moet binnen 12 maanden na installatiedatum worden aangevraagd.

Doe de warmtepomp check

Vragen? Neem contact op met Frank Rutten

Benieuwd naar de mogelijkheden voor u?

Neem dan contact op met Frank Rutten

Technician
Veelgestelde vragen
Zijn jullie aangesloten bij een brancheorganisatie?
Kom ik in aanmerking voor subsidie op mijn hybride warmtepomp?
Wat is het contract preventief onderhoud voor daken?
Welke diensten leveren jullie?